Gyöngytyúk húsa citromos paradicsommártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: www.mastergood.hu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fél citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
20 dkg paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
6 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 cl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 szál zellerzöld ? ? ? ? ? ?
5 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
10 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
10 dkg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db gyöngytyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gyöngytyúkot negyedekbe vágjuk és egy lábasba helyezzük. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Beletesszük a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát és a zellerzöldjét. Sóval, egész borssal ízesítjük és fedővel letakarva, takaréklángon a húst puhára pároljuk.
Világos rántást készítünk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a gyöngytyúk átszűrt levével felengedjük és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével, reszelt citromhéjjal ízesítjük és a szárnyashúsra öntjük az ízes, forró paradicsommártást.
Főtt burgonyával tálaljuk.