Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 db libacomb 198 18.5 13.6 0.3 0 84
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párolt lilakáposzta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej lilakáposzta 32 1.7 0.2 5.7 2.5 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint vörösborecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Burgonyagombóc
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
75 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal
A libacombokat a sütés előtti este bedörzsöljük sóval és lefedve állni hagyjuk. Másnap leöblítjük és szárazra töröljük. Rászórjuk a fűszerkeveréket és lefedhető, vastag falú edénybe fektetjük. Egy fél pohár vizet aláöntünk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Két órát sütjük, a fedőt levéve a hőt 220 fokra emelve, bő 20 perc alatt pirosra sütjük.
Párolt káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk.

Párolt lilakáposzta
A káposztát kettévágjuk, kitorzsázzuk, majd legyaluljuk. A hagymát félfőre vágjuk. A felforrósított olajba szórjuk a cukrot és megbarnítjuk, rádobjuk a köménymagot és pattogásig hevítjük, belekeverjük a hagymát és összepároljuk. Hozzáadjuk a káposztát sózzuk, borsozzuk és kevergetve roppanósra dinszteljük. Közvetlen, elkészülte előtt, ecettel ízesítjük.
Ropogósra sült húsok, disznótoros kísérője.

Burgonyagombóc
A burgonyát (lisztes fajta, régi krumpli legyen) héjában puhára főzzük és megtisztítjuk, majd még forrón áttörjük. Amíg hűl a kockára vágott bacont zsírjára sütjük. A zsír egy részében puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd ha ez is kihűlt összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. A liszt több-kevesebb is lehet, ez nagyban függ a burgonya minőségétől. Végül, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, még két-három percig főzzük. Próbaképpen egyet ketté vághatunk. Lecsepegtetve a félretett szalonnazsírba szedjük. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a pörcöt.