Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Jóska A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Egyéb szárnyas Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal
Párolt lilakáposzta
Burgonyagombóc
Libacomb párolt káposztával és burgonyagombóccal A libacombokat a sütés előtti este bedörzsöljük sóval és lefedve állni hagyjuk. Másnap leöblítjük és szárazra töröljük. Rászórjuk a fűszerkeveréket és lefedhető, vastag falú edénybe fektetjük. Egy fél pohár vizet aláöntünk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Két órát sütjük, a fedőt levéve a hőt 220 fokra emelve, bő 20 perc alatt pirosra sütjük. Párolt káposztával és burgonyagombóccal tálaljuk. Párolt lilakáposzta A káposztát kettévágjuk, kitorzsázzuk, majd legyaluljuk. A hagymát félfőre vágjuk. A felforrósított olajba szórjuk a cukrot és megbarnítjuk, rádobjuk a köménymagot és pattogásig hevítjük, belekeverjük a hagymát és összepároljuk. Hozzáadjuk a káposztát sózzuk, borsozzuk és kevergetve roppanósra dinszteljük. Közvetlen, elkészülte előtt, ecettel ízesítjük. Ropogósra sült húsok, disznótoros kísérője. Burgonyagombóc A burgonyát (lisztes fajta, régi krumpli legyen) héjában puhára főzzük és megtisztítjuk, majd még forrón áttörjük. Amíg hűl a kockára vágott bacont zsírjára sütjük. A zsír egy részében puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd ha ez is kihűlt összedolgozzuk a tészta hozzávalóit. A liszt több-kevesebb is lehet, ez nagyban függ a burgonya minőségétől. Végül, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, még két-három percig főzzük. Próbaképpen egyet ketté vághatunk. Lecsepegtetve a félretett szalonnazsírba szedjük. Tálalás előtt szórjuk a tetejére a pörcöt. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||