Sonkás rétes leveles tésztából (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Csőben sült, Sós, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
4 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
20 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csomag mélyhűtött levelestészta ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A leveles tésztát kiolvasztjuk. 1 tojást, a tojássárgájával és a tejföllel elkeverjük. A sonkát kis kockákra vágjuk. A megfőzött a burgonyát meghámozzuk és lereszeljük. A leveles tésztát belisztezett deszkán, késfok vastagságúra nyújtjuk, a lisztet óvatosan lesöpörjük róla. A tészta kétharmadát bekenjük a tejfölös keverékkel, rászórjuk a burgonya- és sonkakockákat, majd megszórjuk sóval, borssal és majoránnával. A tésztát rétessé göngyöljük, a végeit alá hajtjuk. A tetejét felvert tojással megkenve, köménymaggal megszórjuk, majd 210 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütjük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk.
Ecetes pepperónit adjunk mellé.