Őszibarackbefőtt 1. (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Édes, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 késhegynyi nátrium-benzoát 0 0 0 0 0 0
4 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 kg őszibarack 41 0.7 0.1 9 1.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kemény, hibátlan barackokat kimagozzuk és gerezdekre vágjuk, ízlésünk szerint meg is hámozhatjuk, de hámozatlanul finomabb. A barackdarabokat egy tál hideg vízbe dobáljuk, melybe előzetesen belecsavartuk egy citrom levét. Ha kész vagyunk liternyi vízből a cukorból a fűszerekből és a citrom héjából szirupot főzünk. A leszűrt barackot beledobáljuk és az újraforrástól számítva két percig főzzük. A barackokat üvegekbe szűrjük és leöntjük a forró lével. Az üvegeket celofánnal, melyre késhegynyi tartósítót szórunk, majd csavaros tetővel lezárjuk. Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.