Békési betyáros (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Pityu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és a zsiradékban a tarhonyát barnára pergeljük. Leszűrjük és egy edényben félre tesszük. A bográcsba tesszük a csülökből és a fejből eltávolított csontokat, ráfektetjük a hosszában félbe vágott körmöket, majd rászórjuk a finomra vágott hagyma felét. A kockára vágott csülök és fejhús következik, természetesen a bőrét hagyjuk rajta. A maradék hagymát, fokhagymát, kockára vágott paradicsomot, paprikát, az egyik lehet erős, és a babért terítsük el a húson, végül a hasonló darabokra vágott lapocka jön sorra. Rétegenként sózzuk, borsozzuk a rakományt. A tetejére szórjuk a pörcöt és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forrásig nagy lángon, majd csendesen forralva főzzük három órácskát. Ekkor a tetejéről, kanálnyi zsiradékot merjünk le, ebben keverjük el a pirospaprikát, öntsük a bográcsba és keverjük hozzá a tarhonyát és a felkockázott burgonyát. Addig főzzük, amíg a lé nagyrészét felszívja és minden megpuhul. Meglehetősen nehéz, laktató étel, bográcsban az igazi. Kenyeret és rengeteg savanyúságot adjunk hozzá. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||