Békési betyáros (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg tarhonya 392 15 3.4 72.9 3.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db köröm 326 16 29 0.3 0 0
2 db csülök 328 16 29 0.3 0 0
1/2 db sertésfej ? ? ? ? ? ?
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és a zsiradékban a tarhonyát barnára pergeljük. Leszűrjük és egy edényben félre tesszük. A bográcsba tesszük a csülökből és a fejből eltávolított csontokat, ráfektetjük a hosszában félbe vágott körmöket, majd rászórjuk a finomra vágott hagyma felét. A kockára vágott csülök és fejhús következik, természetesen a bőrét hagyjuk rajta. A maradék hagymát, fokhagymát, kockára vágott paradicsomot, paprikát, az egyik lehet erős, és a babért terítsük el a húson, végül a hasonló darabokra vágott lapocka jön sorra. Rétegenként sózzuk, borsozzuk a rakományt. A tetejére szórjuk a pörcöt és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Forrásig nagy lángon, majd csendesen forralva főzzük három órácskát. Ekkor a tetejéről, kanálnyi zsiradékot merjünk le, ebben keverjük el a pirospaprikát, öntsük a bográcsba és keverjük hozzá a tarhonyát és a felkockázott burgonyát. Addig főzzük, amíg a lé nagyrészét felszívja és minden megpuhul.
Meglehetősen nehéz, laktató étel, bográcsban az igazi. Kenyeret és rengeteg savanyúságot adjunk hozzá.