Csigapörkölt (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Pákász A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Hidegvérűek Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Bogrács, Főtt, Sós, Meleg, Hidegvérűek Hozzávalók 4 személyre:
Az éticsiga védett állat, de április 1-től június 15-ig gyűjthető. 3 centiméternél kisebb csigát tilos gyűjteni! Igazán a szép, nagy koranyári éticsiga alkalmas az elkészítésére. A csigákat tartsuk néhány napig fedeles kosárban, hogy a béltartalmuk eltávozzon, az első két napon folyó víz alatt gondosan mossuk le őket. Dobjuk a csigákat lobogó forró vízbe és főzzük öt percig, majd szűrjük le. Így a házukból könnyen kivehetőek. A feketés zsigerzsákot vágjuk le. A megmaradt izmos részt erősen sós vízbe áztatjuk egy fél órára és már felhasználásra kész a csigánk. Érdemes a mélyhűtőbe is tenni. A hozzávalókból pörkölt alapot készítünk, de a fűszerpaprikát ne tegyük bele. Dobjuk bele a feldarabolt csigákat és öntsük fel vízzel. Az elfőtt vizet időnként pótolgatva, lassú tűzön főzzük 3 órácskát. Szórjuk rá a paprikát és még fél órát főzzük, ekkor öntsük nyakon a vörösborral és ha összeforrt elkészült. Friss, puha kenyeret és kovászos uborkát adjunk hozzá. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||