Polipsaláta krumplival és káposztával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Savanyú, Zöldség, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
30 adag fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
30 adag burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
60 dkg polip 83 16 1.1 2 0 150
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy nagy fazékban sóval, borssal, babérlevéllel, sárgarépával és a zellerrel ízesítve vizet forralunk. A megtisztított polipot a forrásban lévő vízbe dobjuk. Kb. egy óra alatt puhára főzzük és a főzővízben hagyjuk kihűlni. A bőrét lehúzzuk, majd kis darabokra vágjuk. A burgonyát, közben héjában, sós vízben megfőzzük. Kihűlés után meghámozzuk és kis kockára vágjuk. A káposztát legyaluljuk. A vöröshagymát finomra metéljük. A citrom levét kicsavarjuk sóval, frissen őrölt borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük, majd az olívaolajjal habosra keverjük. Összeforgatjuk a saláta hozzávalóit és kicsit érleljük. A petrezselyemmel bőven megszórva adjuk asztalra. Langyosan tálaljuk.