Marhasült articsókával és gombával (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék Hozzávalók 4 személyre:
A hagymát és a zellert meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. A karottát megtisztítjuk, megmossuk és szintén nagyobb kockákra aprítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A húst megmossuk, szárazra itatjuk. besózzuk, megborsozzuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és körös-körül elősütjük benne a húst, majd ezután hozzáadjuk a zöldséget, a kakukkfüvet, a rozmaringot és néhány percig együtt pirítjuk. Felöntjük vörösborral és 2,5 dl vízzel, majd a húst előmelegített sütőben, gyakran forgatva és húslevessel locsolgatva kb. 90 percig pároljuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát apróra kockázzuk. A kész sültet az edényből kivesszük, alufóliába burkoljuk és a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot zsírtalanítjuk, leszűrjük és lábosban jól beforraljuk, kevés vízben elkevert keményítővel besűritjük. Az articsókát félbevágjuk, serpenyőben megforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a szalonnát és a gombát, jól átpirítjuk, sóval, borssal, citromlével és petrezselyemmel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a fél articsókákat és egy kissé megmelegítjük. A húst felszeleteljük. Előmelegített tálon elrendezzük a húst, körberakjuk a gombás articsókával, majd a mártással leöntve tálaljuk. Köretként tört burgonyát és pirított hagymakarikákat adhatunk hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||