Szilvalekvár egyszerűen (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 60 perc A recept forrása: Anna A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Házi befőzés Cimkék: Házi befőzés, Gyümölcsök, Főtt Hozzávalók 4 személyre:
A munkát előző este kell elkezdeni. A szilvát megmossuk, leszárazzuk. Kimagozzuk, közben a rohadt, férges darabokat kidobjuk. Megfelelő méretű edényben a cukorral elkeverjük és reggelig állni hagyjuk, így levet enged. Reggel egy vastag aljú, lehetőleg rozsdamentes fazekat a zsírral (nem tévedés) vékonyan kikenünk, majd az ecetet beleöntve, körbe lötyböljük. Óvatosan beleöntjük a szilvát és takarékon, vastag lángelosztót alátéve, fedő alatt felfőzzük. Ekkor a fedőt levéve, éppen csak pöszmörögve, 4 órát főzzük. Ha megkeverjük leég, úgyhogy ezt felejtsük el. A húslészerű folyadék a végére besűrűsödik. A lángot lekapcsolva megkóstoljuk, ha ízlésünk megkívánja még kevés cukrot adhatunk hozzá, hagyjuk kihűlni a kóstolót, mert úgy jobban érezni az ízét. Ezek után folyamatosan és erőteljesen keverjük 20 percig, a végén a szalicilt is hozzáadva. A még mindig forró lekvárt töltsük üvegekbe és lezárva, szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Néhány üveget, csak celofánnal lefedve, a kamrában, az idők során még jobban besűrűsödik, ezzel tölthetünk gombócot, buktát. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||