Hőkőn sült perec (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: www.kemencebence.hu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Csőben sült, Kemence, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
Az élesztőt két dl langyos, cukros tejben megkelesztjük, és a megszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk. Az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet hozzákeverünk, és kovászt készítünk. Tegyük meleg helyre. A tojásokat felverjük. (egy keveset elvehetünk belőle a kenéshez) Hozzáadjuk a sót, a langyos aludttejet, és a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, és adunk hozzá még langyos édes tejet. Közepes keménységűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, adjunk hozzá langyos zsírt, de csak az edény oldalára öntjük, és onnét verjük a tésztába. Mire a zsír elfogy, addig a tészta is teljesen kisimul. Az edénytől is és a kezünktől is elválik. A tésztát cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és egy órát kelni hagyjuk. A tészta ez idő alatt 2-3 szorosára is megkel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat gyúrunk belőle. Pár percig hagyjuk pihenni, sodorjuk rudakká. Kettőt összefonunk, a pereceket összeillesztjük, és a lisztezett deszkán hagyjuk még legalább fél órát kelni. A tojáshoz kevés tejet keverünk, és a pereceket kenőtollal kenjük meg. Ha a perec megkelt, forró kemencébe a "hőkőre", a kemence fenekére rakjuk éppúgy, mint a kenyeret. 15-20 perc alatt megsül. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||