Cukkini rakottas szalámival (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Niki
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
1 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
25 dkg makaróni 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
5 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
30 dkg szalámi 532 25.1 46.1 0.3 0 150
12 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
3 evőkanál parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A makarónit forrásban lévő sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, megsózzuk, majd 20 percig pihentetjük. A cukkinit megmossuk és felszeleteljük. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, a bazsalikomot megmossuk és nem túl apróra vágjuk, a mozzarellát lecsöpögtetjük és felszeleteljük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Az olívaolajat egy kis serpenyőben felforrósítjuk, először a hagymát és a fokhagymát futtatjuk meg benne, beletesszük a cukkinit és a padlizsánkockákat, megdinszteljük, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a bazsalikomot is. Egy nagy, zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegesen lerakjuk a makarónit, a zöldséget és a szeletelt szalámit. A tetejét beterítjük mozzarellaszeletekkel és meghintjük parmezánnal. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt átsütjük, míg a sajt szépen ráolvad és egy kis színt kap.