Szilvás gombóc (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Nagyi A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétvégi ebéd, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Gyümölcsök Hozzávalók 4 személyre: Pirított zsemlemorzsa
Szilvás gombóc
Pirított zsemlemorzsa Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet. Szilvás gombóc A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a tojással és sóval. A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet. A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél cm vastagra, és a szilvák nagyságától függően vágjuk négyzetekre, 6-8 cm-esre. A kettévágott szilvákat kimagozzuk és a mag helyére késhegynyi fahéjat szórunk és egy kockacukrot dugunk. Így csomagoljuk be a tésztába, lisztes tenyerünk között szép kerek gombócokat tudunk formálni. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a gombóc vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy gombóc sem. Ha feljöttek a gombócok, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas cukrot adunk mellé vagy olvasztott vajjal leöntve cukros mákkal szórjuk meg. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||