Káposztás csuka (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Rakott, Hirtelen sült, Csőben sült, Párolt, Római tál, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
2 kg csuka 82 18.4 0.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csukát megtisztítjuk és kifilézzük, a fejéből, csontjából, az egyik fej hagymából, a paprikából, a paradicsomból és egy gerezd fokhagymából, liternyi vízzel alaplevet főzünk. A végén áttörjük és leszűrjük. A szalonnát apró kockára vágva, a zsírját kisütjük és ebben megpirítjuk a maradék hagymát, majd rádobjuk a kellően kimosott és kissé rövidebb szálakra vágott káposztát, felöntjük a halalaplével és a borral. Óvatosan sózzuk, mert a káposzta és a szalonna is sós. Majdnem puhára pároljuk. Közben a csukafiléket sózzuk, borsozzuk és paprikás lisztben megforgatva, mindkét oldalukat, forró olajban, pirosra sütjük. A káposzta felét terítsük mély tepsibe, borítsuk be a halszeletekkel, majd a maradék káposzta jön. A káposzta főzőlevét, a megmaradt paprikás lisztet és 2 dl tejfölt keverjünk simára és ezzel locsoljuk meg a rakottast, végül a maradék tejfölt a tetejére simítva, előmelegített 175 fokos sütőben 25 percet süssük.
Tejfölt és friss puha kenyeret adjuk mellé.