Hekkfilé rizssalátával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Főétel előtt, Karácsony, Böjt, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Savanyú, Halak, Zöldség, Gabonafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

Édes-savanyú rizssaláta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
2 db kiwi 61 1 0.6 11.3 3.9 0
1 db mangó 59 0.5 0.5 13 1.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
2 szál angol zeller 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hirtelen sült hekkfilé
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg hekk 89 20.2 0.9 0 0 40
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Édes-savanyú rizssaláta
A rizst sós vízben főzzük majdnem puhára, majd lecsepegtetve hagyjuk hűlni. A zöldségeket és a gyümölcsöket vágjuk apró kockára. Az ecetből, a mézből és az olajból készítsünk dresszinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az összes hozzávalót óvatosan keverjük össze és citromgerezddel díszítve tálaljuk.
Ne tartsuk hűtőben, hogy ne legyen jéghideg.


Hirtelen sült hekkfilé
A hekkből a szálkákat távolítsuk el. A citrom héját reszeljük le és keverjük össze a zsemlemorzsával. A levét csavarjuk ki, reszeljük bele a fokhagymát, majd a sózott borsozott hekkfiléket forgassuk bele. Néhányszor átmozgatva, egy órát pácoljuk, majd csöpögtessük le. A filék mindkét oldalát mártsuk a zsemlemorzsába és forró olajon süssük pirosra.
A rizssalátával tálaljuk.