Dalmát halleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Főtt, Sós, Meleg, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
5 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
15 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
6 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kg tengeri hal ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lehetőleg vegyes tengeri halat megtisztítjuk és darabokra vágjuk. A rizst sós vízben megfőzzük. Fazékban vizet forralunk és beledobjuk a félbevágott paradicsomot, a fűszereket, beleöntjük az olajat és a fél citrom levét, megsózzuk és beledobjuk a haldarabokat. Ha puhára főtt, kivesszük és az esetleges szálkákat eltávolítjuk. A levet leszűrjük, majd forrón tálaljuk, betétként a szálkamentes halhúst és a rizst adjuk.
Tálaláskor megszórjuk metélt petrezselyemzölddel és citromgerezdet kínálunk mellé.