Paradicsomos garnéla (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Előételek, Főétel, Főétel előtt, Hirtelen sült, Sós, Csípős, Meleg, Zöldség, Hidegvérűek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
25 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
50 dkg garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomot hámozzuk meg és kicsumázva vágjuk kis darabokra. A rákot tisztítás után keverjük el a szójaszószal és hagyjuk 20 percet állni. Forró serpenyőben vagy wokban hevítsük fel az olaj felét és dobjuk bele az apróra vágott fokhagymát, a chilit és a centis karikára vágott újhagyma fehér részét. Kevergetve süssük két percig, majd öntsük ki a wokból. A maradék olajat is felhevítjük, a paradicsomot és az újhagyma zöldjének felét beleszórva, a cukorral ízesítve 5 percig rotyogtatjuk. Visszatesszük a garnélát és ha felforrt beleöntjük a kevés vízben elkevert keményítőt. Átkeverjük és ha felforrt elkészült. Óvatosan sózzuk, mert a szójaszósz is sós.
A maradék újhagymazölddel megszórva párolt rizzsel tálaljuk.