Tintahalragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Párolt, Sós, Meleg, Hidegvérűek, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
12 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 dl paradicsomlé 100%-os 43 0.2 0.04 10.7 0.3 0
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 kg tintahal 61 12.7 0.7 0.8 0 170
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tintahalakat megtisztítom és darabokra vágjuk. A felforrósított olajban üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, belekeverjük a zúzott fokhagymát, majd beledobjuk a tintahalat és a lehéjazott, kimagozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, néhányszor megkeverjük, majd ráöntjük a fehérbort és a paradicsomlét. Pár perc alatt puhára pároljuk. Végül belekeverjük a felvagdalt bazsalikomot.
Fehér kenyérrel vagy párolt rizzsel tálaljuk.