Ököruszály ragu (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 db feketebors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 fej karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
80 dkg ököruszály 263 20 6 0.6 0 83
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsírjától megtisztított és ízeire szedett ököruszályt annyi ecetes vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. A babérlevéllel, borssal, sóval, a feldarabolt zöldséggel puhára főzzük, majd leszűrjük. A zsíron megpirítjuk a cukrot, s a lisztet, valamint a hús levét hozzáadva barnamártást készítünk, amit tejföllel felforralunk. Ebbe tesszük a megfőtt ököruszályt. Kár lenne veszni hagyni a zöldséget, amit turmixolva a mártáshoz keverünk. (Amiből előtte szedjük ki a babérlevelet s az egész borsot is
Zsemlegombóc a megfelelő köret.