Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zsemle

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt a langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk,hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt. Közepes keménységű tésztát készítünk belőle. Ráöntjük az olvasztott, de nem meleg vajat és addig dagasztjuk, amíg a felülete fényes nem lesz. Egy órát letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Rúddá formázzuk és tojásnyi gombócokat formázunk. Vajazott tepsire tesszük és 20 percig meleg helyen ismét kelni hagyjuk.
Előmelegített forró sütőben 15-20 perc alatt, előzőleg vízzel lekenve, megsütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)