Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kocsmárosné tyúklevese

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Macskajajra, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék
Hozzávalók

Csipetke
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kocsmárosné tyúklevese
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
50 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
5 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
50 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
5 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
50 dkg póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
50 dkg paszternák ? ? ? ? ? ?
50 dkg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db húsos karajcsont ? ? ? ? ? ?
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csipetke
A tojást a sóval felverjük és a a liszttel először keverve, majd gyúrva összedolgozzuk. A liszt minőségétől függően több-kevesebb is lehet. Ha a tészta kész, darabokra csipkedjük, meggömbölygetjük és vagy frissen felhasználjuk vagy kiszárítjuk.

Kocsmárosné tyúklevese
A tyúkot, a karajcsontot, a zöldpaprikát, a fokhagymát és a vöröshagymát, 4 liter sóval, borssal, chilivel és babérral fűszerezett vízben három órát, csendesen főzzük. Közben a zöldségeket felkockázzuk ill. felkarikázzuk. Ha a hús megfőtt, a levesből kivesszük és hűlni hagyjuk. A leves tetejéről leszedjük a zsírt és megfuttatjuk benne a répákat és a pórét, majd hozzászűrjük a levet, beledobjuk a paradicsomot és majdnem puhára főzzük a zöldségeket, ekkor tesszük bele a borsót, a karajcsontról leszedett húsdarabokat és a lebőrözött, kicsontozott tyúkhúst, kis kockára vágva. Jól összeforraljuk, majd csipetkét szaggatunk bele, ha a csipetke kész, a bort összekeverjük a tejföllel és egy merőkanál levessel és a levesbe öntjük. Szükség esetén utánfűszerezzük.
Finomra vágott petrezselyemmel megszórva, citromgerezdekkel díszítve, forrón tálaljuk.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)