Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pogácsa

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 115 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Szilveszter, Kemence, Sós, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet összeszitáljuk a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékokkal. Közben a cukros, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölt, az élesztős tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük és a morzsás keverékhez adva tésztává gyúrjuk. Fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtva, 20 perc időközökkel, háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét a maradék felvert tojással lekenjük, bevagdossuk és megszórjuk köménymaggal. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jól csúszik rá, egy korsó sör.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)