Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Leveles vajaspogácsa

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Teaparti, Sörözés, borozás, Buli, Advent, Szilveszter, Csőben sült, Sós, Tésztafélék
Hozzávalók

Leveles vajastészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
50 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Leveles vajaspogácsa
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk, úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk alulra, előmelegített, 230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt, pirosra.

Leveles vajaspogácsa
Az elkészített vajastésztát pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A reszelt sajtot összekeverjük a liszttel és a pirospaprikával. A tésztakorongok tetejét, de csak a tetejét, mert különben nem jön fel a tészta, megkenjük felvert tojássárgájával és megszórjuk a sajttal, 15 perc alatt megsütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)