Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zellerkrémleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Bálint nap, Főtt, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kiskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 liter csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldségeket megtisztítjuk és egy fej zeller kivételével karikára vágjuk és a felforrósított vajon pirítani kezdjük, majd ha megpirult meghintjük a liszttel. Néhányszor átforgatjuk és felöntjük a húsalaplével. Beleszórjuk a fűszereket és csendesen forraljuk háromnegyed órát. Leszűrjük a levest és a zellerdarabokat, botmixerrel pürésítsük, majd, hogy a fás darabkák ne kerüljenek a levesbe, egy sűrűbb szitán átszűrve engedjük vissza a lébe. A maradék zellert uborkagyaluval szeleteljük fel és az olajon süssük ropogósra, mint a sült burgonyát. A zeller zöldjét vágjuk finomra, a tojássárgáját keverjük simára a tejszínben és tegyük a leveshez, melegítsük fel, de ne forraljuk, mert a tojás kicsapódik.
Tálaláskor a zellerchipszet adjuk betétként.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)