Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ököruszály leves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 330 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Főétel előtt, Levesek, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Roboráló
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 liter marhaalaplé ? ? ? ? ? ?
1/2 dl konyak 246 0 0 1.7 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 késhegynyi gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 kiskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
4 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
4 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 kg ököruszály 263 20 6 0.6 0 83
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az ökörfarkat az ízeknél elvágom vagy megkérem a hentest, hogy vágja szét. 2 fehér és sárgarépát, a pórét és a petrezselyem zöldjét félreteszem. A többi zöldséget megtisztítom és nagyobb darabokra vágom, összekeverem a fűszerekkel, az olajjal és a húsdarabokkal. Nagy tepsibe, lehetőleg nem vastagon elterítem. Előmelegített, 200 fokos sütőbe teszem és többször átforgatva fél-háromnegyed órát sütöm, amíg a hús és a zöldség is szép színt kap. Ekkor fazékba teszem, felöntöm az alaplével és csendes tűzön 4 órát főzőm. Leszűrőm a levet és hűlni hagyom. Ha a zöldség és hús is lehűlt, kiválogatom a farokdarabokat és a húst leszedem a csontról, a nagyobb darabokat összevágom. a csontokra és a zöldségekre nincs szükség. A levesről eltávolítom a zsiradékot és vászonkendőn a fazékba szűröm. A félretett zöldségeket gyufaszálnyi darabokra vágom és a felforrt lébe dobom, mintegy negyed órát csendesen forralom, szükség esetén utánfűszerezem. Összemelegítem a húsdarabokkal, beleöntöm a konyakot és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)