Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Túrógombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Főétel mellé, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétköznapi vacsora, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
75 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
12 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A túrót áttörjük, a tojásokat felverjük és keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Hűtőszekrényben pihentessük legalább egy órát. Az olajon kevergetve pirítsuk aranybarnára a morzsát, vigyázat a tűzről levéve, az edény hőjétől még megéghet az alja. Nagy fazékban forraljunk sós vizet. Ha felforrt, a tésztából formáljunk tojásnyi gombócokat és óvatosan eresszük a vízbe, újraforrástól számítva, takaréklángon, főzzük 10 percig, majd egy gombócot kiemelve, vágjuk ketté, hogy átfőtt-e? Szűrőkanállal kiszedve és lecsepegtetve a pirított morzsába forgatjuk a gombócokat. Frissen, tejföllel leöntve adjuk asztalra.
Ízlés szerint, tálalhatjuk porcukorral meghintve édesen, de apróbbra formálva a gombócokat, kitűnő köret pörköltfélék vagy szaftos húsok mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)