Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tökmagos pogácsa

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 1200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Csőben sült, Sós, Meleg, Hideg, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
22 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
15 dkg tökmag 616 33.9 51.5 3.6 0 0
1 kiskanál bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tökmagot szárazon megpirítjuk, majd a harmadát félre tesszük. A többit durvára törjük. Fél deci vízben a cukorral és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. Tálba öntjük, majd a sót, a lisztet, a morzsolt vajat, egy tojást és a tejfölt hozzáadjuk. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk az összetört tökmagot és hűtőben hagyjuk kelni egy éjszakát. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a félretett tojással lekenjük és a maradék tökmaggal meghintjük. 180 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt megsütjük.
Bor vagy sör mellé tökéletes.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)