Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Epres mézeskrémes

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

Epres mézeskrémes
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
45 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kiskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
30 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
2 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fél citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
20 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Epres mézeskrémes
A liszt kivételével a langyos hozzávalókat elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, ha nagyon kemény a tészta pici tejet még tehetünk bele.
2 részre osztjuk és alaposan meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapírra tesszük a lapokat és egymás után, egy nagy tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben, 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat. Még melegen egyenesre vágjuk a széleket, mert kihűlve törik, de a töltéssel meg kell várni a teljes kihűlést.
Az elkészített tölteléket három részre osztjuk és mindkét lapot megkenjük. Az egyiket kirakjuk a feldarabolt eperszemekkel és a másik lapot a krémes felével ráborítjuk és gyengéden összenyomkodjuk. Végül a maradék krémmel a sütemény tetejét és oldalát vonjuk be. Tegyük hűtőbe dermedni. Tálalás előtt vonjuk be az előírás szerint felolvasztott csokoládéval.

Krém
A tejet felforraljuk és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, felfőzzük és kevergetve kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral a fél citrom héjával és levével habosra kevert vajat és ezzel is habosra keverjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)