Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Olasz sertéscsülök

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szilveszter, Buli, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Olaszos sertéscsülök
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg csülök  328 16 29 0.3 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1/2 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
3 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
50 dkg szélesmetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gremolata
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Olaszos sertéscsülök
A csülköt a hentessel keresztben, csontostul, 2 ujjnyi szeletekre vágatjuk. Sóval, borssal és kevés liszttel meghinve, a felhevített olajon, egyszer megfordítva pirosra sütjük. Kivesszük az olajból és a zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott zöldségeket. Felöntjük a borral és a húsalaplével, majd a húsokat vissza tesszük. Lefedhető sütőedénybe tesszük és 175 fokra előmelegített sütőben másfél órát pároljuk. A húst kivéve a szaftját, ha szükséges, sűrűre forraljuk.
Szélesmetélttel, a mártással leöntve tálaljuk. A tetejére gremolátát szórjunk.

Gremolata
Ez, egy rendkívül szabadon értelmezhető hozzávaló. Az alap citromhéj, fokhagyma és petrezselyem. Van aki narancshéjat, szardellafilét ad hozzá, a bors is opcionális, használjunk az ízlésünk, illetve a fantáziánk szerint. Alapvetően az osso bucco fűszere, de jó steakekhez, halakhoz, tenger gyümölcseihez.
A lehetőleg biocitrom, lereszelt héját keverjük el a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel, kevés olívaolajjal, majd adjunk hozzá sót és borsot.
Ha mód van rá, frissen készítsük, igazán nem áll el.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)