Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kolbászbetétes húsgombócleves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Macskajajra, Főétel előtt, Buli, Főtt, Bogrács, Savanyú, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
40 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
50 dkg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
5 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csontot a fűszerekkel, két liter vízben, főni tesszük, majd a zöldségeket két óra múlva hozzáadjuk és még egy órát főzzük. A kapott levest leszűrjük és a zöldségeket apróra vágjuk, félretesszük. A megdarált sertéshúst az előfőzött rizzsel, egy tojással, sóval és őrölt borssal eldolgozzuk, majd diónyi gombócokká formázzuk. A felszeletelt kolbászból, egy karikát a húsgombócok közepébe nyomunk. A gombócokat, a leszűrt lében, negyed óra alatt, készre főzzük. Kiszedjük a húsgombócot, majd a levet, egy citrom lereszelt héjával és kicsavart levével és a tejszínnel elkevert tojásokkal behabarjuk. Ne főzzük, csak keverjük a forró levesbe. A gombócokat és a zöldségeket visszatéve, a vékonyra felszeletelt, második citromra, merve tálaljuk, finomra metélt petrezselyemmel bőven megszórva.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)