Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Párolt borjúcomb tejfölös mártásal

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 135 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
90 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borjúcombot bedörzsöljük sóval, borssal és az olajon körbesütjük. A beáztatott római tál aljára terítjük a felkarikázott hagymát és beleszórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szintén sózzuk, borsozzuk. A hagymarétegre tesszük az elősütött combot, melléfektetjük a rozmaringágakat, a tetejét beborítjuk a baconszeletekkel és aláöntjük a bort. Hideg sütőbe téve 200 fokon két órát sütjük. A borjút a tálból kivesszük és amíg elkészül a mártás, fólia alatt pihentetjük. A rozmaringágakat kidobjuk, a levet átöntjük a tálból egy lábaskába és a tetejéről leszedjük a felesleges zsírt, visszatesszük bele a sült hagymákat és hozzáöntjük a tejfölt. Botmixerrel áttörjük, majd összeforraljuk. A vékonyan felszeletelt húsra öntve tálaljuk.
Főtt burgonyát, knédlit vagy párolt rizs adhatunk köretnek.
Pikáns ízt kölcsönöz az ételnek, ha sütés előtt, egy citrom reszelt héjával is megfűszerezzük és a levével megöntözzük a húst.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)