Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Lekváros bukta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék, Tojás
Hozzávalók

Sütésálló szilvalekvár
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
5 dl szilvalekvár 227 1.3 0 54 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lekváros bukta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
25 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sütésálló baracklekvár
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
5 dl baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sütésálló szilvalekvár
A hagyományosan készült, de kissé híg szilvalekvárt (ne zselés boltit használjunk, ha lehet) felforraljuk. Az aszalt szilvát belekeverjük és hagyjuk kihűlni. Botmixerrel törjük át, majd folyamatosan kevergetve, ez kb. 15 perc, forraljuk kellő sűrűségűre. Lehűlve használjuk bukta vagy lekváros kifli töltésére.

Lekváros bukta
A tejben, kevés cukorral, felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet, a többi cukrot és a sót összeszitáljuk, majd a felfutott élesztőt, 9 deka olvasztott, de csak langyos vajat és a tojást hozzáöntve, kezdetben keverve, majd gyúrva, jó alaposan kidolgozzuk. Lágy, kissé ragacsos tésztát kapunk, de ha jól kidolgozzuk elválik az edény falától. Kevés liszttel meghintve és konyharuhával letakarva negyed órát, majd átdagasztva még fél órát pihentessük. Lisztezett deszkán nyújtsuk kisujjnyi vastagra, majd vágjuk tenyérnyi kockákra. A tésztakockák szélére tegyünk evőkanálnyi sűrű lekvárt, tekerjük fel és a két végét kissé tűrjük be. A megmaradt vajat olvasszuk fel és a tésztabucikat, minden oldalukon, gondosan forgassuk bele, majd szorosan rakosgassuk tepsibe. Negyed óra, újabb kelesztés után, 170 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt süssük pirosra.
Kézzel szétválasztva tegyük tálra és ízlés szerint hintsük meg porcukorral.
Természetesen más töltelékkel is megtölthetjük, túróval, csokoládéval, de használhatunk sós tölteléket is.

Sütésálló baracklekvár
A hagyományosan készült, de kissé híg baracklekvárt (ne zselés boltit használjunk, ha lehet) felforraljuk. Az aszalt sárgabarackot belekeverjük és hagyjuk kihűlni. Botmixerrel törjük át, majd folyamatosan kevergetve, ez kb. 15 perc, forraljuk kellő sűrűségűre. Lehűlve használjuk bukta vagy lekváros kifli töltésére.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)