Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Endívia csőben sütve

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Bálint nap, Karácsony, Csőben sült, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tojás, Gabonafélék
Hozzávalók

Endívia csőben sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag bors 0 0 0 0 0 0
4 db endívia saláta 13 1.8 0.2 0.9 0 0
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
8 szelet pármai sonka 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mornay mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 csipet cayenni bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Besamelmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
5 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Endívia csőben sütve
Az endíviát megtisztítjuk és egy evőkanálnyi vajat a serpenyőbe dobunk, majd felöntjük, pohárnyi, vízzel. Ha felforrt, borssal és sóval ízesítjük, majd belehelyezzük az endíviákat. Fedő alatt, néha megfordítva, főzzük kb. fél órát. Ha megpuhult, csepegtessük le. Tekerjük bele két-két szelet sonkába az endíviákat, majd helyezzük, akkora tepsibe, hogy éppen elférjenek. Öntsük le a Mornay mártással és 200 fokra előmelegített sütőbe téve, kb. húsz perc alatt süssük aranybarnára.
Tálalhatjuk előételként vagy főtt burgonyát kínálva mellé főételnek.
Jó minőségű alapanyagokat használva, maga a csoda.



Mornay mártás
A kész besamelmártásba belekeverjük a tojássárgáját, a tejszínt, a reszelt sajtot és csipetnyi cayenni borssal ízesítjük.

Besamelmártás
A vajból és a lisztből világos rántást készítek, folyamatosan kevergetve felengedem a forró tejjel. Ízlés szerint sózom és szerecsendióval ízesítem.

Lehet úgy is készíteni, hogy a tejbe belefőzünk egy babérlevelet, 5-6 szem megroppantott feketeborsot és csipet kakukkfüvet, majd leszűrve adjuk a rántáshoz.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)