Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Omlós túrótorta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Omlós túrótorta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Omlós tészta (alaprecept)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 adag liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 adag margarin ? ? ? ? ? ?
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Omlós túrótorta
Az omlós tésztát készítsük el kétszeres mennyiségben. Osszuk kétfelé, majd az egyik felével, járjunk el a recept szerint. Közben készítsük el a tölteléket. A túrót keverjük el 4 tojás sárgájával, a cukor felével, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. Tegyük hűtőbe fél órára. Keverjük bele a forró vízben beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd lazítsuk fel a sóval és a maradék cukorral keményre vert tojásfehérjével. Simítsuk az elősütött tésztára, majd a maradék tojást felverve, kenjük meg a tészta szélét és terítjük rá a másik tésztalapok, a két tésztát nyomkodjuk jól össze, itt is vágjuk le a felesleget. Kentük le a tetejét is tojással, majd villával szurkáljuk meg és 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük pirosra.
A formából kivéve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.



Omlós tészta (alaprecept)
A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)