Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Borjú pástétom

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Sörözés, borozás, Karácsony, Szilveszter, Bálint nap, Rakott, Göngyölt, Párolt, Főtt, Alufólia, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi pisztácia 600 20.8 51.6 12.5 6.5 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg leveszöldség ? ? ? ? ? ?
5 dkg vargányagomba 40 5.7 0.2 3.8 6.9 0
14 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
25 dkg tokaszalonna 0 ? ? ? ? ?
30 dkg borjúmáj ? ? ? ? ? ?
50 dkg borjúhús 120 19.5 4.5 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borjúhúst, a tokaszalonnát és a fűszereket bezöldségelt vízben egy órát abáljuk. Leszűrjük és a lében a májat 20 percig főzzük. Közben két tojást keményre főzünk. A zsemléket megáztatjuk a főzőlében és kicsavarjuk. A májat, a gombát és a főtt tojást kis kockára vágjuk. A húst, a szalonnát, a zöldségeket és a zsemléket húsdarálón kétszer áteresztjük. A húsmasszába keverjük a felkockázott anyagokat, a két nyers tojást és a pisztáciát. Egy pástétom vagy őzgerincformát a baconszeletekkel kibélelünk, úgy hogy vissza tudjuk hajtani a massza tetejére. Beletöltjük a pástétommasszát, odaütögetjük, hogy mindenhol jól kitöltse és ráhajtjuk a baconszeleteket. Egy tepsibe vizet töltünk és beletesszük az alufóliával szorosan lefedett formát, a víz legalább a kétharmadáig érjen. 150 fokra előmelegített sütőben egy órát gőzöljük. Ha kihűlt, a formából kiborítva, ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk.
Ribizli vagy áfonyazselét és pirítóst kínáljunk mellé.
Különleges ízhatást érhetünk el, ha a gyümölcszselébe frissen reszelt tormát keverünk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)