Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gyöngytyúk, ahogy a Szőlőhegyen készítik

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Karácsony, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db gyöngytyúk ? ? ? ? ? ?
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
10 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
4 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megmosott és feldarabolt gyöngytyúkot megsózzuk, törött borssal meghintjük, majd lisztbe mártjuk. Lábasban vajat hevítünk, a szárnyasdarabokat beletéve szép pirosra sütjük. Kevés vízzel felengedjük, és fedő alatt pároljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, és egy másik lábasba tesszük.
A párolásból visszamaradt vajat addig melegítjük, ameddig a hozzáadott víz elpárolgott. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a lehéjazott, kockára darabolt paradicsomot, és feleresztjük fehér borral. Amikor felforrt a gyöngytyúkra öntjük. Kakukkfűvel, reszelt gyömbérrel ízesítjük, és még 4-5 percig takaréklángon forraljuk.
Párolt rizst adunk mellé.











Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)