Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Káposztás bableves kakashússal

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Szabadban
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dkg pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
6 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
8 cl étolaj 0 ? ? ? ? ?
10 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
15 dkg zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
30 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
5 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
15 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
15 dkg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
35 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
1 egész kakas ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kiválogatott, megmosott babot a főzés előtt egy nappal beáztatjuk hideg vízbe. A feldarabolt kakast a babbal együtt kb. 7 l hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a bab és a kakashús puhulni kezd, hozzáadjuk a kockára darabolt zöldségeket, és kb. 15-20 percig főzzük. Ezután beletesszük a jól kimosott, összevágott savanyú káposztát, és még 20-25 percet főzzük. Közben beletesszük a szeletelt zöldpaprikát és a paradicsomot is.
Serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet, az apróra vágott vöröshagymát, és rózsaszínűre pirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Tejföllel és hideg vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele a levest. Még néhány percig forraljuk, ízlés szerint kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)