Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Hőkőn sült perec

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Szabadban, Buli, Csőben sült, Kemence, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 dl aludttej 0 ? ? ? ? ?
4 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt két dl langyos, cukros tejben megkelesztjük, és a megszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk. Az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet hozzákeverünk, és kovászt készítünk. Tegyük meleg helyre. A tojásokat felverjük. (egy keveset elvehetünk belőle a kenéshez) Hozzáadjuk a sót, a langyos aludttejet, és a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, és adunk hozzá még langyos édes tejet. Közepes keménységűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, adjunk hozzá langyos zsírt, de csak az edény oldalára öntjük, és onnét verjük a tésztába. Mire a zsír elfogy, addig a tészta is teljesen kisimul. Az edénytől is és a kezünktől is elválik. A tésztát cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk, és egy órát kelni hagyjuk. A tészta ez idő alatt 2-3 szorosára is megkel. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és öklömnyi cipókat gyúrunk belőle. Pár percig hagyjuk pihenni, sodorjuk rudakká. Kettőt összefonunk, a pereceket összeillesztjük, és a lisztezett deszkán hagyjuk még legalább fél órát kelni. A tojáshoz kevés tejet keverünk, és a pereceket kenőtollal kenjük meg. Ha a perec megkelt, forró kemencébe a "hőkőre", a kemence fenekére rakjuk éppúgy, mint a kenyeret. 15-20 perc alatt megsül.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)