Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mákos guba vanília sodóval

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétköznapi vacsora, Karácsony, Böjt, Csőben sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Roboráló
Hozzávalók

Gubakifli
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
6 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1,5 dl napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mákos guba
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
7 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
6 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
80 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
80 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
3 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vanília sodó
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás pudingpor ? ? ? ? ? ?
5 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gubakifli
2 deci langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt és 2 evőkanálnyi lisztet. Fél órát hagyjuk állni, vigyázzunk ki ne fusson. Majd az olajat és a maradék tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne a sót és a lisztet hozzákeverve, géppel vagy kézzel jól kidolgozzuk. Fél, háromnegyed órát kelesztjük, majd ujjnyi rudakká sodorjuk és liszttel megszórt vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, 175 fokra előmelegített sütőben, bő negyed óra alatt megsütjük.
Mákos vagy diósguba készítésénél felkarikázzuk, hosszában félbevágva kifliként tölthető.


Mákos guba
5 dkg vajat, a tejet, a vaníliáscukorral és a mézzel felforraljuk. A felszeletelt gubakiflire öntjük, használhatunk készen vett, szikkadt kiflit is. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a kiflit mindenütt érje a folyadék. Kicsit hagyjuk állni, hogy jól beszívhassa a nedvességet. Közben az őrölt fahéjat, szegfűszeget, a citromhéjat, a mákkal és porcukorral elkeverjük, majd a kiflidarabokkal átforgatjuk, de ne törjük össze. A maradék vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe terítjük és előmelegített 175 fokos sütőben 20 perc alatt gusztusos kérget sütünk a tetejére.
Ha kissé kihűlt kockára vágva tálaljuk, a vaníliasodóval körülöntve.

Vanília sodó
A vaníliás pudingport 1 dl, hideg tejjel csomómentesre keverjük. Közben a maradék tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral és a csipet sóval felforraljuk. Ha felforrt a pudingporos tejet beleöntjük és kevergetve, újraforrásig a tűzön hagyjuk, majd időnként megkeverve, hűlni hagyjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)