Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Háromízű palacsinta aszpikban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Főétel előtt, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gombafélék
Hozzávalók

Háromízű palacsinta aszpikban
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A paradicsomos töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor snidling 27 3.6 0.7 1.6 1.1 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A gombás töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg rókagomba 12 2 0.5 0 5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A spenótos töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Az aszpikhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1,5 dkg zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
1 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Háromízű palacsinta aszpikban
Megsütjük a palacsintákat, majd a megsült tésztát három részre osztjuk. Mindegyik részt betöltjük a töltelékekkel. Szorosan összecsavarjuk. Egy püspökkenyérformát, úgy 30 centi hosszút, kibélelünk folpackkal, kevés aszpikot öntve bele, a töltött palacsintákkal, váltakozva, megrakjuk, közben, az aszpikkal a palacsintákat lekenve. Végül a formát, aszpikot öntve rá, hűtőbe tesszük, dermedni. Meleg vízbe mártva a formát, kiborítjuk. Salátalevélre borítva a palacsintákat, vékonyan szeletelve, ízlésesen díszítve tálaljuk.

A paradicsomos töltelékhez
A paradicsomos töltelékhez a paradicsomot megmossuk, a héját bevágjuk, forrásban lévő vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a húsát negyedekre vágjuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk. A vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, bazsalikommal, snidlinggel, sóval és borssal fűszerezzük, majd félretesszük.

A gombás töltelékhez
A gombás töltelékhez a gombát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra itatjuk, finomra aprítjuk, vajban megpároljuk, sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük a petrezselymet, majd félretesszük.

A spenótos töltelékhez
A spenótos töltelékhez a spenót szárát eltávolítjuk, a levelét megmossuk, a hagymát forró vajon üvegesre pirítjuk, belekeverjük a spenótot és rövid ideig fonnyasztjuk, amíg összeesik, sóval, borssal, zúzott fokhagymával és szerecsendióval ízesítjük, majd félretesszük.

Az aszpikhoz
A húsleveskockát fél liter vízben felforraljuk, majd belekeverjük a zselatint és oldódásig keverjük.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)