Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Rakott káposzta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Farsang, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1.5 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
75 dkg sertéshús közepes zsírtartalmú 288 17.5 23.9 0.3 0 68
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
3 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és állandóan keverve morzsásra sütjük, megsózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát belekeverjük. Kevés vizet öntünk rá és majdnem puhára főzzük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A rizst a szokott módon megpároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A savanyú káposztát ízlésünk szerint kimossuk és lecsöpögtetjük. A szalonnás zsíron roppanósra pároljuk. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal és a tál aljára tesszük a káposzta egyharmadát, erre egyenletesen rásimítjuk a rizs és a pörkölt felét, a káposzta újabb harmada jön, erre ismét rizs és pörkölt, majd a megmaradt káposztával az egészet befedjük. A káposzta tetejére öntjük a tejfölt.
A tepsit előmelegített sütőbe tesszük és 160 fokon, háromnegyedórát sütjük. Kockára vágás előtt hagyjuk tíz percig pihenni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)