Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mézeskalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Hideg téli napokra, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tésztafélék
Hozzávalók

Mézeskalács
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 dkg szalalkáli 0 0 0 0 0 0
3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
25 dkg méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
5 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mézeskalács
A vajat és a mézet forró vízbe állított edényben melegítsük fel. Egy tálban keverjünk össze 3 tojást, a porcukorral, a fűszerkeverékkel és a szalalkálival, majd öntsük hozzá a mézes keveréket. Ismételt keverés után dolgozzuk bele a lisztet. Ragadós tésztát kell kapnunk. letakarva pihentessük, szobahőmérsékleten, 24 órát, de lehet több napot is. Lisztezett deszkán és nyújtsuk 2-4 mm vastagra, a nyújtás kezdetén a tetejét is lisztezzük. Kiszúróval vagy derelyevágóval vágjuk a kívánt alakra. Késsel vagy lapáttal tegyük vajazott, lisztezett sütőlapra, a tetejét felvert tojással lekenve, 200 fokos sütőben, 4-5 perc alatt süssük készre.
Kihűlés után cukormázzal díszítsük, langyos helyen néhány óra alatt rászárad.
A képen látható házikó karamellizált cukorral lett összeragasztva



Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
A tojásfehérjét a porcukorral jól elkeverjük, de ne verjük habbá. A tojás méretétől függően, több cukor is szükséges lehet. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. A felhasználás szerint ételszínezékkel, kakaóporral, cékla- ill. spenótlével színezhetjük.
Kis nejlonzacskóba töltjük, majd a zacskó sarkát levágva, díszíthetjük, írhatjuk a mézeskalácsot.
Doboz vagy házikó összeállításánál ragasztónak használhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)