Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Méteres kalács

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Csőben sült, Édes, Tojás, Gabonafélék, Húsvét, Advent, Tejtermékek
Hozzávalók

Méteres kalács
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A méteres kalács krémje
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csomag puncs ízű pudingpor 0 ? ? ? ? ?
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
3-4 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
26 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Méteres kalács
A tojássárgájákat a porcukorral és az olajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és simára keverjük. A masszát két részre osztjuk, majd az egyik felébe belekeverjük a kakaót és két evőkanál vizet. A csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét igazságosan elosztva a két masszába forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába simítjuk a két masszát és 180 fokra előmelegített sütőben, úgy fél óra alatt megsütjük. Ha nem tudjuk egyszerre sütni inkább két részletben készítsük el a tésztát. Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk és felszeleteljük. A krémmel megkenve, felváltva sárga és barna tésztát használva összeállítjuk a süteményt. Hűtőben hagyjuk megdermedni. Bevonjuk, az előírás szerint elkészített, tortabevonóval és ezzel is lehűtjük. Ferdén felvágva tálaljuk.
Többször megmértem, tényleg méter körüli lesz a sütemény!

A méteres kalács krémje
Kevés hideg tejben elkeverjük a pudingport, majd a többi tejet csipetnyi sóval, a pudingporos masszát beleöntve, kevergetve, felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, közben néhányszor keverjük át. A többi hozzávalót összedolgozzuk és a kihűlt pudinggal habosra keverjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)