Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Lágytojás, keménytojás

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 5 perc
Munkaidő: 1 perc
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Reggeli, Hétköznapi vacsora, Hidegkonyhai készítmények, Tizórai gyerekeknek , Főtt, Tojás
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Tisztítsuk meg a tojásokat, akár híg fertőtlenítős oldattal is áttörölhetjük a héjukat, de utána, bő vízzel öblítsük le. Forraljunk fel, annyi vizet, amennyi a tojásokat bőven ellepi. Tehetünk bele egy kanál sót és pár csepp ecetet. Vízbeeresztés előtt, van, aki kiszúrja a tojás vastagabbik végét, tűvel vagy egy speciális eszközzel. Talán így kevésbé reped ki a héja. Óvatosan, egy kanál segítségével a vízbe helyezzük a tojásokat. Két perc után a fehérje még híg, három perc múlva már kocsonyát képez a sárgája körül, öt perc múlva már, csak a sárgája lágy. Mindenki próbálja ki, milyennek szereti. A főzés befejeztével a tojásokról öntsük le a vizet és két percre tegyük hideg, folyó víz alá. A lágy tojást frissen kell tálalni, mert a héjában tovább fő. Tálalhatjuk héjában, tojástartóba téve vagy pohárban. Keverhetünk hozzá fűszereket, kevés vajat, apróra vágott sonkát vagy sajtot és természetesen pirítóssal tálaljuk.
A kemény tojást tíz percig főzzük és a lángot eloltva, még öt percig hagyjuk állni. Ne főzzük tovább, a sárgája-fehérje határ elszíneződik és a felszabaduló kénhidrogének miatt kellemetlen illat is felszabadul. Ezt is tegyük hideg víz alá, de ne hagyjuk benne sokáig, mert utána nehezebb a héját eltávolítani. Ha tölteni akarjuk, néha keverjük meg, hogy a sárgája a közepére kerüljön.
Különcöknek említem, hogy lágy tojást mikróban is lehet főzni. Bár sokak szerint egészségtelen és az íze is elmarad az igazitól. Vajjal vékonyan kikent pohárba öntjük a tojást, majd a sárgáját óvatosan kiszúrjuk. Háromnegyed fokozaton, egy tojásra értve egy-másfél perc alatt készül el.
Más módon, egy vajjal kikent, vastag falú pohárba öntve a tojást, állítsuk forró vízzel teli tepsibe, a víz a tojás felső széléig érjen, itt időt nem írok, mert a tojás állaga szemmel ellenőrizhető.
Végül a buggyantott tojás, ami végül is a lágy tojás öltönyben, készülhet úgy, hogy egy pohárba folpackot gyűrünk és ebbe ütjük a tojást. Forrásban lévő vízbe lógatva három perc alatt készül el. Tény hogy nem lesz kócos, de formája, hagy némi kívánni való maga után.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)