Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kenyérlángos kemencében

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Szabadban, Sörözés, borozás, Uzsonna, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék, Tejtermékek, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
5 dkg zsírszalonna ? ? ? ? ? ?
1.5 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1.7 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütőlapáttal bevetjük a felfűtött, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük.
Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk.
Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)