Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Káposztás pogácsa

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Szilveszter, Farsang, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Csípős, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
4 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
15 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
50 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A káposztát lereszeljük és besózva fél órát állni hagyjuk, majd jól kicsavarjuk. A cukorból kiskanálnyit a tejbe szórunk, a többit a felhevített olajban megbarnítjuk és a káposztát hozzákeverve szép aranylóra sütjük. Többször keverjük meg, hogy ne égjen le. Borsozzuk meg és hagyjuk kihűlni. Közben a cukros tejben futtassuk fel az élesztő. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, a langyos zsírt, a tojássárgájákat, az élesztős tejet és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk ujjnyi vastagra és kenjük meg a káposztával. Hajtsuk négyrét, negyed óra múlva ismét nyújtás és hajtogatás következik, amit még egyszer ismételjünk meg. Végül kétujjnyira nyújtva, cakkozzuk be a tészta tetejét, szaggassuk ki és felvert tojással kenjük le. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, negyedórás kelesztés után, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.















Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor¬ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül 2-újnyi vas¬tagra kinyújtjuk. Tetejét rács alakban bevagdossuk és a tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)