Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Géza szabolcsi töltöttkáposztája

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
2 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
3 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
2 liter sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
1 kg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
igény szerint húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a paradicsompürét és a zúzott fokhagymát, végül fél deci vízzel felöntve összefőzzük.Ha langyosra hűlt összekeverjük a darált hússal és a rizzsel. A káposztafelek torzsáját kivágjuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízben 3-4 percig főzzük, lecsepegtetjük és a külső leveleit leválasztjuk. A levelekről a vastag részt kivágjuk és a húsmasszát beletöltjük. Kicsi, tölcsér alakú formákat készítsünk. Lazán, hogy a rizsnek legyen helye dagadni. A megmaradt káposztát és a paprikát laskára vágjuk, a harmadát fazékba terítjük. Megszórjuk a kis kockára vágott bacon felével. Rárakosgatjuk a töltelékek felét, majd ismét káposzta, bacon és töltelék következik. Beterítjük a maradék káposztával. Felöntjük a paradicsomlével és annyi alaplével, hogy éppen ellepje. Gyenge tűzön egy órát pároljuk. Tejföllel és friss kenyérrel adjuk asztalra.
Nem nehéz étek, nyáron is tálalhatjuk. Előételnek hidegen is finom.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)