Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Articsóka olajban

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Zöldség, Főtt, Főétel előtt, Előételek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 liter száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 liter fehérborecet ? ? ? ? ? ?
10 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál bors 0 0 0 0 0 0
5 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 kg articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Facsarjuk ki a citromok levét. Az articsóka külső, kemény leveleit eltávolítjuk, a csúcsát levágjuk és eldobjuk, ha a szára zsenge, pár centit meghagyunk belőle, de meghámozzuk, végül a megmaradt levelek bolyhos végét éles késsel vagy ollóval levágjuk. Azonnal citromlébe forgatjuk, hogy ne barnuljon meg. A borssal és babérral fűszerezett borba öntjük az ecetet és felforraljuk. Az articsókákat beledobva, kb. fél órát főzzük, puhuljon meg, de ne főzzük túl. Csepegtessük le gondosan, majd ruhával vagy papírtörlővel, gyengéden, nyomjuk ki a nedvességet belőlük. Tegyük az articsókát üvegekbe és öntsük fel olívaolajjal, hogy ellepje. Ütögessük meg az üvegeket, hogy levegő ne maradjon bennük. Két nap múlva, ha az olaj szintje csökkenne, töltsük utána. Zárjuk le az üvegeket. Egy hónap múlva fogyasztható.
Előételnek kínálhatjuk, de tehetjük pizzára vagy tésztaételekbe.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)